Посетили смо општину Грачаница и разговарали са градоначелником Срђаном Поповићем. Социјално угрожену породицу Синише Васића коју смо обишли током посете Грачаници у наредном периоду ћемо помоћи да имају боље услове за живот.

Бабин Мост-Липљан-Старо Грацко, 19. јул 2019. год

” Ми као институција смо присутни овде да помогнемо да људи пре свега опстану.Волели би смо да се сви они који су отишли и врате али је за нас опстанак ових људи овде најважнији. Сваку породицу коју овде задржимо у Старом Грацку али и свуда тамо где Срби живе за нас је успех у смислу онога да нас има ако не више, барем исто и никако мање у односу на број који нас има данас. У наредном периоду ћемо реализовати оно што као министарство межемо, обнову и изгрању нових кућа али ћемо подржати младе људе који ће покренути одеђене бизнисе”, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратк у оставци Далобор Јевтић, након обиласка успешно реализованих пројеката за оспанак Срба у Бабином Мосту и Старом Грацку.

Приштина, 26. јун 2019. год.

”Чињеница је да је прошло двадесет година и самим тим што и након двадесет година и даље тражимо начин да овај процес завршимо, говори довољно о томе да није довољно урађено по овом питању. Ако знамо да је још увек велики број оних који су расељени и ван својих домова, ако знамо да постоје средине на Косову у којима расељени не могу да се врате онда знамо да имамо још пуно тога да урадимо сви заједно како би смо ово питање решили на бољи и квалитетнији начин”, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић на конференцији ” Двадесетогодишњица водећих принципа о интерној расељености ”, која је данас одржана у Приштини.

понедељак, 24 јун 2019 10:19

Честитка поводом Дана Египћана

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић честитао је Дан Египћана свим припадницима ове заједнице.

Приштина, 20. јун 2019. год.

” Светски Дан избеглица не треба и не сме да буде једини дан када се подсећамо на сву бол и патњу коју имају људи који су против своје воље напустили све што су годинама стицали. Ово не треба да буде једини дан подсећања на оне које су напустили своје домовове, своје места, градове, села…не треба да буде подсећање на све оне проблеме које имају, а имају их пуно. Обавеза читавог друштва је да се њих морамо сетити сваког дана, да им морамо помоћи да им сваки дан буде лакши и лепши од предхотног, обавеза је да свакодневно радимо на стварању бољих услова за њихов живот”, оценио је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, поводом обележавања 20. јуна, светског Дана избеглица.

Берлин, 6. јун 2019.

Другог дана своје посете Берлину делегација Српске листе коју чине председник Горан Ракић, потпредседник Далибор Јевтић и чланови председништва Братислав Николић и Саша Милосављевић, разговарали су са саветником канцеларке Меркел господином Лутенбергом.

Берлин, 5. јун 2019.

Политички представници Срба са Косова започела је своју дводневну посету Берлину састанком са директором Канцеларије за југоситочну Европу Министарства спољних послова Немачке, господином Хелбахом.

Берлин, 5. јун 2019.

Делегација политичких представника Срба са Косова допутовала је у Берлин где ће у наредна два дана ​имати више састанака са представницима Владе и Парламента Немачке, између осталих са саветником канцеларке Меркел, господином Лутенбергом, затим са специјалним изаслаником са југоисточну Европу господином Хелбахом као и посланицима господином Јуратовићем и господином Саразином.

Приштина, 04. јун 2019.​

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић,свим грађанима муслиманске вероисповести честитао је Рамазански бајрам са жељом да овај велики празник прославе окружени својим најмилијим,у нади да ће дани који долазе бити испуњени искреном толеранцијом,поштовањем према свим људима без обзира на њихову вероисповест.

Приштина, 06. мај 2019. године 
 
Потпредседник Владе и министар за заједенице и повратак у оставци Далибор Јевтић, честитао је свети месец Рамазана свим грађанима исламске вероисповети.

понедељак, 06 мај 2019 07:51

Јевтић честитао Дан Горанаца

Приштина, 06. мај 2019. године

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, честитао је Дан Горанаца припадницима горанског народа.

субота, 27 април 2019 10:53

Јевтић честитао Ускрс

Приштина, 27. април 2019. године
 
Потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, честитао је патријарху Иринеју, владики Теодосију, свештенству и свим верницима православне вероисповести највећи хришћански празник Ускрс. 

Приштина, 20. април 2019. година

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић честитао је Ускрс свим верницима који овај празник прослављају по Грегоријанском календару са жељом да га дочекају у срећи, миру и добром здрављу.

Приштина, 08. април 2019. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, честитао је Међународни дан Рома припадницима овог народа уз оцену да Роми и данас живе тешко и да све институције на Косову морају уложити још много озбиљног рада и труда како би њихов положај у друштву био бољи.

Приштина, 02. април 2019. год​

Проблеми са којима се суочавају невећински народи на Косову као што су неимплементација одлука, проблем узурпиране имовине као и други проблеми који стоје на путу повратка расељених лица, заступљеност и запошљавање невећинских народа у институцијама али и застој у дијалогу између Београда и Приштине због увођења такси на увоз робе из централне Србије и БиХ, биле су главне теме током састанка потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибора Јевтића са високим комесаром за националне мањине ОЕБС-а, господином Ламбертом Заниjериjем (Lamberto Zannier) и амбасадором ОЕБС-а на Косову Јан Братуом (Jan Braathu).

Штрпце, 29. март 2019. године
 
Безбедносна ситуација на територији општине Штрпце је стабилна, потврдђено је данас на састанку који је у овој општини одржан између градоначелника Штрпца Братислав Николића, потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтића, команданта Команде здружених снага у Напуљу адмирала Џејмса Фога и команданта КФОР-а генерал мајора Лоренца Дадариа.

Приштина, 26. мар 2019. год

Да је дијалог основни начин решавања проблема на Косову, закључак је данашњег састанка који је у Приштини одржан између потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибора Јевтића и заменика шефа мисије за Балкан и Европу Министарства спољних послова Француске Емануела Берарда, који је иначе задужен да прати процес дијалога између Београда и Приштине, а који у Приштини борави како би се у разговору са релевантним званичницима упознао са тренутном ситуацијиом на Косову.  

Штрпце, 17. март 2019.

Поводом 15. година од мартовског погрома на Косову, потпредседник Српске листе и министар за повратак у оставци Далибор Јевтић истиче да су последице насиља који се тада догодио још увек видљиве у виду села без Срба попут Свињара у коме је некада живело 580 Срба, као и хиљаде протераних Срба широм Косова а који ни дан данас нису успели да се врате у своје домове.

Приштина, 08. март 2019. година
 
Милорад Зајић из Клине који је ухапшен марта прошле године за наводне ратне злочине на Косову а коме је изречена мера кућног притвора ослобођен је свих оптужби и данас му је укинут кућни притвор.
 

Приштина, 14. феб 2019. године

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, састао се данас у Приштини са норвешким дипломатом и бившим специјалним изаслаником генералног секретара УН за Косово, Каи Еидеом. Јевтић и Еиде су током састанка разговарали о актуелним темама и политичкој ситуацији на Косову као и дијалогу Београда и Приштине.

Вашингтон, 06. фебруар 2019. год.

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, данас се у оквиру низа састанака које је у Вашингтону где борави поводом Молитвеног доручка имао,  састао и са конгресменом Елиотом Енгелом (Eliot Engel).

Вашингтон, 04. фебруар 2018. год.

Сва отворена питања треба решавати дијалогом, истакнуто је данас у Вашингтону током одржаног састанка потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибора Јевтића и заменика помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава за европска и евроазијска питања Метју Палмера.

Ораховац, 28. јан 2019. год.

„ Приоритет министарства ће у наредном периоду бити улагање у живот, а живот је дакле и образовање и могућност запошљења. Живот је све оно што треба неког да натера да овде у тешким околностима у којима наши сународници живе, остану и опстану “, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнце и повратак у оставци Далибор Јевтић, данас у Ораховцу приликом посете школи „Доситеј Обрадовић“ која је реконструисана средствима Министасртва за заједнице и повратак.

субота, 05 јануар 2019 20:05

Јевтић честитао Божић

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић свим православним верницима упутио је божићну честитку поводом овог најрадоснијег празника.

понедељак, 31 децембар 2018 18:04

Јевтић честитао Нову годину

Приштина, 31. децембар 2018. год

Потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић упутио је честитку свим грађанима поводом наступајуће Нове године и пожелео пре свега добро здравље, пуно личних и професионалних успеха и истакао да се нада да ће наредна година бити лепша и лакша од оне коју остављамо за нама.

25. децембар 2018.године

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић упутио је честитке свим верницима који Божић прослављају по Грегоријанском календару.

Штрпце, 15. дец 2018. год.

Група албанских хакера синоћ је извршила јак сајбер напад на сајтwww.daliborjevtic.com, инстаграм профил @dalibor.jevtic и званичну фејсбук страницу @daliborjevticministar, потпредседника Српске листе Далибора Јевтића.

Потпредседник косовске Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и вице-канцелар Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе, сложили су се данас током састанка који је одржан у Бечу да све проблеме који оптерећују два народа на Косову, српски и албански, треба решавати искључиво дијалогом.

Истанбул, 08. новембар 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједице и повратак у оставци Далибор Јевтић, говорио је данас као специјални гост на отварању Истанбулске конференције о безбедности (ISTANBUL SECURITY CONFERENCE). На конференцији је министар рекао да је ово добра прилика да се говори о безбедности и изазовима свих народа који на Косову живе али не само на Косову него генерално на Западном Балкану.

Приштина, 05. нов 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повртак у оставци Далибор Јевтић, састао се данас у Приштини са директорком департмана Министарства спољних послова Француске за Континенталну Европу, Флоренс Мангин. Јевтић је са госпођом Мангин, са којом је био и амбасадор ове земље на Косову Дидиер Шаберт, разгововарао о положају српског и других невећинских народа на Косову, проблемима који их оптерећују и како их решити у корист свих који на овим просторима живе.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић захвалио је свима који су подржали иницијативу председника Србије да се пројектима за унапређење привреде, пољопривреде, образовања помогне Србима на Косову.

Приштина, 24. окт 2018. год

Представници Српске листе, председник Горан Ракић и потпредседници Далибор Јевтић и Игор Симић, састали су са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава за европска и евроазијска питања Метју Палмером ( Matthew Palmer ).

Приштина, 04. окт 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић данас није учествовао на седници Владе Косова, како су известили поједини медији, већ је присуствовао састанку са делегацијом Немачке у чијем су саставу били Томас Ричард Силберхорн, државни секретар у Министарству одбране и Мариа Флашбартх, државни секретар у Министарству за економску сарадњу.

Приштина, 02. октобар 2018. године

Испред Омладинског центра у Осојану код Истока, јутрос је бачена бомба, која на сву срећу није експлодирала. Како су представници Министарства за заједнице и повратак, који се налазе у Осојану јавили, експлозивну направу је приметио радник овог центра након отварања  и случај одмах пријавио полицији.

Приштина, 28. сеп 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић упутио је честитку свим грађанима бошњачке националности а поводом обележавања Дана Бошњака.

Кметовце, 27. сеп 2018. год

У циљу побољшања живота и стварања бољих услова за опстанак, као и за суживот између Срба и Албанаца, у Кметовцу код Гњилана су данас, потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, амбасадор Велике Британије на Косову Руари О’ Koнел и градоначелник Гњилана Љутфи Хазири, свечаним пресецањем врпце отворили пијацу.

Положај српске и других невећинских заједница, актуелне политичке теме и сумирање свега што је у протеклом периоду урађено у сарадњи Министарства за заједнице и повратак и Амбасаде Сједињених Америчких Држава на Косову, билe су теме о којима су данас разговарали потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и одлазећи амерички амбасадор Грег Делави .

Старо Гацко - 23.07.2018.

Питање постављамо онима који су макар данас требали да дођу овде и да нас погледају у очи да погледају у очи ове породице, да погледају у очи све људе који су дошли на парастос. Питање ћемо настављати да понављамо - Ко је убио 14 жетелаца?

Приштина, 22. јул 2018.

Поводом 19. годишњице злочина у селу Старо Грацко у општини Липљан која се навршава у понедељак 23. јула 2018. године, поптредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић упутио је писмо председнику Косова, председнику Владе Косова, председнику Скупштине Косова, министру унутрашњих послова Косова, министру правде Косова као и амбасадорима Квинте и шефици мисије ЕУ на Косову.

Приштина, 20. 07. 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, састао се данас са новим шефом УНХЦР мисије на Косову Еролом Ардуком.

Штрпце, 7. јул 2018.

Након више недеља без струје, колективним центрима на Брезовици у општини Штрпце је данас укључена струја, а након ангажовања Владе Косова, Министарства за заједнице и повратак и министра Јевтића лично и директора Канцеларије за Косово Владе Србије Марка Ђурића и градоначелника Штрпца Братислава Николића, после вишенедељених састанака и разговора како превазићи овај проблем, пронађено је решење регулисање дуга као предуслов за поновно укључивање струје објектима на Брезовици у којима бораве интерно расељена лица.

Приштина, 20.06.2018

„У тренутку када би питање повратка требало да буде давно затворена тема, ми данас и овог 20. јуна на обележавању и овог Светског дана избеглица говоримо о бројки од 200 000 оних који су расељених са Косова и чињеници да они који желе да се на Косово врате за то немају прилику а неки од њих живе у нехуманим условима који су недостојни човека“, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић поводом Светског дана избеглица.

Приштина, 14. јун 2018.

Поводом наступајућег празника Рамазанског бајрама, свим грађанима исламске вероисповести потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић упутио је честитку уз жеље за срећом, миром и добрим здрављем.

Вашингтон, 11.06.2018.

Делегација Српске листе, коју чине председник СЛ и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, потпредседник СЛ и потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и градоначелник Штрпца Братислав Николић, започела је посету Вашинготну. Током посете представници Српске листе ће раговарати са високим званичницима Стејт департмента, међу којима и замеником помоћника државног секретара Метју Палмером, представницима Конгреса, Пентагона и Владиних агенција о положају Срба на Косову, актуелним проблемима и решавању истих.

На данас одржаној седници скупштине Српске листе, a на предлог председника Горана Ракића, Далибор Јевтић изабран је једногласно за потпредседника Српске листе.

Један од лидера Српске листе и потпредседник Владе Косова у оставци Далибор Јевтић одговара на горућа питања о тзв. косовском питању, између осталог, колико је после најновијих напада на Србе њихова безбедност погоршана, хоће ли бити формирана војска Косова, где су црвене линије Српске у преговорима о крајњем решењу и колико је реалан опстанак “замрзнутог конфликта”

Приштина, 05.06.2018.

Министарство за заједнице и повратак у пуној координацији и сарадњом са Општином Штрпце није успело да дође до компромиса са компанијом КЕДС, када је у питању поновно укључење на напајање колективних центара на Брезовици.

Приштина, 30.05.2018.

Потпредседник Владе и министар за заједице и повратак Далибор Јевтић, оценио је да је вечерашњи инцидент у коме су у селу Старо Грацко на сеоском игралишту од стране локланих Албанаца нападнута деца млађег узраста опасна провокација. Још је горе то што се у општем метежу који је настао током покушаја да се одбране деца у наручју мајке повређена и шестомесечна беба.

Приштина, 28.05.2018.

Блокада пута и спречавање расељених да барем на дан посете Цркву Свете Тројице у селу Петрич код Клине је сраман чин који не доноси ништа добро ником ко на Косову живи.

Приштина, 24.05.2018.

„Велики број проблема које Срби на Косову имају, лакше и квалитетније решавамо сарадњом са званичним Београдом. Представници Српске листе на Косову често инсистирају да се проблеми Срба решавају на институционалан начин јер сматрамо да се једино на тај начин може изнаћи дугорочно решење за целокупну ситуацију која и Приштину и Београд данас ставља у незавидан положај“, казао је током састанка у Приштини посланику немачког Бундестага и члану Одбора за односе са ЕУ Мануелу Саразину, потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић.

Ранилуг, 23.05.2018.

Близу 300. 000 евра биће уложено у нови Центар медицине у општини Ранилуг. Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци  Далибор Јевтић и градоначелник  Општине Ранилуг, Владица Аритоновић  данас су потписали Меморандум о изградњи овог објекта, који ће како је речено много значити током упошљавања новог медицинског особља а самим тим и опстанка Срба на овим просторима.

Приштина, 21.05.2018.

„Учестале крађе имовине у српским селима у последњих неколико месеци у потпуности заустављају повратак. На тај начин се врши притисак и на преостале Србе да се иселе из средина где се овакви инциденти дешавају“, оценио је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, након последњих пљачки у селима Бабин Мост и Милошево.

Приштина, 16.05.2018.

„На Косову постоји пуно проблема али су Срби увек спремни да по свим питањима разговарају како би се на конструктиван начин они решавали, а на добробит свих народа на овим просторима. Били  смо и бићемо и даље фактор стабилности и страна која сматра да је дијалог најбољи начин за превазилажење свих криза“, казали су током данас одржаног састанка у Приштини, потпредседник Владе и министар за заједнице и повртак у оставци, Далибор Јевтић и посланик Српске листе у Скупштини Косова Игор Симић, вишем службенику за Косово у Стејт Департменту, Илану Гудману (Ilan Goodman)

Приштина,15. мај 2018. године​

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић свим верницима исламске вероисповести честитао је почетак светог месеца Рамазана.

Приштина, 06.05.2018.

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, честитао је припадницима горанског народа - Дан Горанаца.

Приштина, 27.04.2018.

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци, Далибор Јевтић, састао се данас у Приштини са амбасадором Француске на Косову Дидиер Шабертом (Didier Chabert ). Јевтић и Шаберт су разговарали o корацима који могу побољшати положај невећинских народа на Косову, као и како решити актуелне проблеме у корист свих који на Косову живе.

Приштина, 23.04.2018

Потпредседник Владе Косова и  министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић упутио је честитку свим припадницима турске заједнице поводом обележавања  Дана турске заједнице.